OT diskuze

Volný styl.
Odpovědět
Snark
1st Lieutenant
1st Lieutenant
Příspěvky: 182
Registrován: 21 kvě 2007 13:45
Bydliště: Nusle

Re: Přesunuta diskuze "Proč vlastním MUTTa" z vraky MUTTů

Příspěvek od Snark »

pár dalších žánrových fotek
Přílohy
vrána z Cartageny z Kolumbie
vrána z Cartageny z Kolumbie
IMG_0855.JPG (155.61 KiB) Zobrazeno 2379 x
o něco živější vrána taky z Kolumbie
o něco živější vrána taky z Kolumbie
IMG_0867.JPG (124.6 KiB) Zobrazeno 2379 x
luxusní hasičák z maríny Shelter Bay v bývalý americký vojenský základně v Panamě
luxusní hasičák z maríny Shelter Bay v bývalý americký vojenský základně v Panamě
IMG_0950.JPG (145 KiB) Zobrazeno 2379 x
quod licet Iovi non licet Bovi
Snark
1st Lieutenant
1st Lieutenant
Příspěvky: 182
Registrován: 21 kvě 2007 13:45
Bydliště: Nusle

Re: Přesunuta diskuze "Proč vlastním MUTTa" z vraky MUTTů

Příspěvek od Snark »

jinak úspěšně jsme absolvovali průjezd Panamským kanálem, zastavili se na ostrovech Las Perlas, minuli těsně nejprve pustý ostrov Malpelo a poté i Galapágy, konkrétně Pinto a Santa Isabel, tamtéž jsem také absolvoval rovníkový Neptunův křest a pokračovali na 5 stupních jižní šířky na západ směrem k Markézským ostrovům které jsme dosáhli cca po třech týdnech (měli jsme kliku na solidní pasáty a denní průměry i přes 200 Nm) ostrov Ua Huka jsme míjeli před rozedněním a ráno se pak vrcholky hor Nuku Hivy koupaly v nízké oblačnosti. Na to abych aspoň přibližně popsal jaká je Nuku Hiva fantastická a naprosto úchvatná bych musel mít mnohem víc času a asi i nadání sdělovat písmem. Za relativně solidní prachy jsme si půjčili relativně solidní automobil značky Mahindra pik-up (opravdu se to nejmenuje pick-up) kterému jsem dal těch cca sto kilometrů okružní trasy ostrovem napít do dna abychom stihli urvat co nejvíce dojmů z tropických pralesů, kanibalských obětišť, strmých údolí a vodopádů, a na severu i buše přecházející v savanu a v horách hlubokých piniových lesů na tomto místě až podivuhodně nepatřičných, postrádajících kousku rovné půdy a na hřebenech hor s prudkými katabatickými větry ženoucími kondenzující se vlhkost přes vrcholky strmých srázů opět dolů.
Raiatea kde kotvíme teď je v podstatě jenom standardní superkýčovitý atol obklopený maličkými Motu (ostrůvky) se společnou lagunou s provařeným Bora Bora kudy budeme pokračovat na Cookovy ostrovy na atol Suwarov a dále na západ.
quod licet Iovi non licet Bovi
Jack Bery
Major
Major
Příspěvky: 687
Registrován: 25 zář 2008 17:40
Bydliště: Lomnice nad Lužnicí

Přesunuto z bazárku - Pokec o dílech na Jeep

Příspěvek od Jack Bery »

Kurňa, že takový ceny nebyly před 3 rokama, to bych ti utrhl ruce. Za ty prachy, co bych ušetřil, bych mohl s MUTTem jezdit na všechny akce ještě pěkných pár let v důchodu, a to počítám s inflací, růstem ceny benzínu i prodloužením důchodového věku.
Uživatelský avatar
bighead
Major
Major
Příspěvky: 671
Registrován: 16 čer 2009 19:30
Bydliště: South Bohemia

Re: Mutt

Příspěvek od bighead »

Neušetřil bys na ježdění,takhle to bohužel nefunguje,zbylý prachy bys vrazil někam jinam-barák,děti a byl bys stejně kde?-no v p....i :-D
1951 - M38 Willys MC
1967 - DKW Munga F91/4
Jack Bery
Major
Major
Příspěvky: 687
Registrován: 25 zář 2008 17:40
Bydliště: Lomnice nad Lužnicí

Re: Mutt

Příspěvek od Jack Bery »

A čím to teda je, že jdou ty ceny MUTTů tak dolu? Vždyť všechno ostatní jde pořád nahoru. Neviděl jsem Douglasovo auto, ale když říká, že to má po náročné renovaci, je to s podivem. Chálovo auto jsem viděl loni v Třebíči a nemít už doma svoje, okamžitě do něj jdu. No a jak dlouho už ho inzeruje? Díly jdou za ty 3 roky, co je kupuju, taky kurevsky nahoru. Logicky by taky ty auta, ať to jsou už asiati, řekové nebo sasíci, měly ubývat, když už se nevyrábí, tudíž ta cena taky neměla klesat. Můžete namítat, že je krize, ale ta je pro spoustu lidí naopak zdroj zisku. Manželka, když slyší moje kámoše bavit se o tomto tématu, si myslí, že jsem ji tenkrát podvedl, protože při koupi jsem ji já a všichni okolo ujišťovali, že je to velice lukrativní koupě, protože, kdybychom se dostali do problémů, kdykoli ho můžem se ziskem prodat. Tak mi to někdo vysvětlete!
Je fakt, že nedávno koupil jeden známý MB, jak se to často vypráví - zůstal po jednom starém pánovi ve stodole - a normálně po nabití baterky s ním odjel domů, stav originální a kompletní, absolutně nezbastlený, karoserie je sice poněkud opelichaná, ale děravá je pouze pod lopatou a sekerou. Mě sice cenu neřekl, ale známí zjistili, že snad si vdova s dětmi řekla o 60 kolíků. Tento případ však beru jako výhru hlavní ceny v loterii, určitě to není pravidlem a spíš se jedná o nevědomost prodávajících a štěstí a vychytralost kupujícího.
Uživatelský avatar
Pedro
Admin
Příspěvky: 833
Registrován: 15 kvě 2007 09:43

Re: Mutt

Příspěvek od Pedro »

Krize je možná pro někoho zdrojem příjmů, ale nejsem si jistý, že jsou to zrovna lidi kolem tohohle druhu veteránů. :smile:
Zlatá léta konjunktury a života oficiálně nebo skrytě na dluh jsou pro většinu lidí minulostí a nastala(pravděpodobně hodně dlouhá) doba, kdy bude potřeba všechny tyhle dluhy platit. K tomu právě proto, že mnoho důležitých a vpodstatě nezbytných věcí zdražuje, zatímco příjmy u většiny lidí v lepším případě stagnují, je potřeba na nadstandardních a zbytných věcech ušetřit.
Tím klesá poptávka, přičemž nabídka je pořád nevyčerpatelná(jak to působí na cenu, to je jasné :smile: ). Trh se navíc v minulých letech relativně nasytil a zrovna Mutty možná až nezdravě přesytil. Bylo by naivní si myslet, že MB, Dodge, Mutty nebo podobné masové kousky dojdou. Navíc, pokud by začaly být nedostatkovými, tak je to jen finální stimul pro výrobce replik a jede se pořád dál... Vezmi si, jak dopadli "Němci". Chceš KdF, Schwimma nebo Saharu? Chceš se s plnou výbavou oháknout jako příslušník WH, LW, SS nebo rovnou jako Rommel u El Alamein? Originální tam nebude ani nit, ale všechno je už dnes jen otázka zvednutí telefonu a patřičného obolusu v kapse. Byla poptávka, tak je nabídka. U čím dál víc zestařených a opoužívaných německých věcí už dneska navíc ani znalci nejsou často schopní s jistotou poznat, že jde o repliku, což celý trh dál deformuje. Ale tak u US věcí tohle až tak silně zatím nehrozí. Už jen proto, že je tam mnohem větší benevolence a menší tlak na autentičnost. Oslavovaným se promíjí víc, než poraženým... :-D

K té klesající poptávce bych kromě financí navíc přidal i stále víc problematické využití. Kam jezdit s Muttem? Na offroad srazy nebo na akce s "prsením", jak to kdysi někdo psal, to zřejmě nebude to pravé auto. Zbývají tedy nějaké univerzální akce, jejichž kvalita ale před pár lety začala jít většinou hodně dolů a zůstalo jen chlastání, nuda a pořád dokola ty samé kecy těch samých "štamgastů"(dobrých akcí tohohle druhu je za rok určitě míň, než máš prstů na jedné ruce) nebo pak už jen soukromé akce(ale kolik takových se za rok zorganizuje a jakou mají náplň?), nechat si to pošlapat na nějakém airsoftu(i tady je ale jasně vidět úpadek) nebo jezdit jen tak sólo na projíždky(což třeba já mám nejradši, ale jsem v tom myslím spíš výjimka).

Dost mě překvapilo, jak píšeš, že cena dílů za tři roky šla nahoru. Mám spíš opačnou zkušenost. Nahoru jde možná cena pár nedostatkových doplňků, ale ty nejsou nezbytné. Cena spotřebáku se drží nebo spíš šla u některých věcí dolů. Jasně, jsou to dneska skoro vše repliky, ale kdo pozná, jestli máš kdesi v hloubi předražený NOS díl(nejspíš napůl zpuchřelý, pokud je tam např.něco gumového) nebo jestli tam je bezproblémová novovýroba za pár korun?
U dílů je pořád dokola problém akorát s českými prodejci. Nemám s nimi osobní zkušenost, ale ceny, co jsem občas slyšel, byly vždycky neskutečné a když píšeš, že šly ještě nahoru, tak by to mohlo být snad leda tou klesající poptávkou. Když jsi zvyklý, že ti z toho jde určitý příjem, tak aby ten příjem zůstal při klesajícím objemu prodeje zachován, musíš zdražit. :cool: Na jaře jsem potřeboval nové brzdy na Wýlliska a protože jsem to chtěl rychle, uvažoval jsem to koupit u Voseckého. Rychle jsem ale změnil názor, když jsem mrknul, že prodává samotný hlavní brzdový válec za 2000,- a z Anglie mi ten samý válec, všechna 4 prasátka, všechny 4 hadičky a 2 trubičky na přední štíty přišly za 3 dny za 1600,-vč.dopravy. :shock:

Prostě uvidíme, jestli se to prodá. Koukal jsem, že už je to s nějakými fotkami na louce na Aukru, tak třeba se někdo najde. Bude tím ale nasycen další zájemce a kdokoli další bude mít prodej o to složitější. :lol:
j.willys
Staff Sergeant
Staff Sergeant
Příspěvky: 46
Registrován: 03 bře 2008 22:07
Kontaktovat uživatele:

Re: P: Mutt

Příspěvek od j.willys »

Odkud jsi objednaval ty veci na jeepa z anglie? Jestli se muzu zeptat... Budu par veci taky potrebovat a nemam ted cestu ven.
Willys MB 1944
Uživatelský avatar
Pedro
Admin
Příspěvky: 833
Registrován: 15 kvě 2007 09:43

Re: P: Mutt

Příspěvek od Pedro »

Tyhle konkrétně nevím, bral jsem už od několika firem a navíc si nejsem jistý, jestli zrovna to na ty brzdy nebylo nějaké rozšíření nákupu původně z Ebay následnou emailovou komunikací.
Bral jsem ale třeba od Dallas Auto Parts http://www.dallasautoparts.com/ a na Beltringu jsem vlivem dobré atmosféry a cen k jednání(navíc bez VAT) dobře nakoupil od Jeepparts http://www.jeeparts.co.uk/ . Pak jsem měl ještě jednu echt dobrou firmu, která dělá díly jen okrajově(čímž měla super ceny) a specializuje se spíš na skupování a přeprodej vraků plus renovace na zakázku, ale to teď zrovna nemůžu najít. Když najdu, tak to sem dodám.
Uživatelský avatar
Stanles
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3549
Registrován: 26 říj 2007 16:24
Bydliště: Sever Moravy
Kontaktovat uživatele:

Re: P: Mutt

Příspěvek od Stanles »

j.willys píše:Odkud jsi objednaval ty veci na jeepa z anglie? Jestli se muzu zeptat... Budu par veci taky potrebovat a nemam ted cestu ven.
Stímhle Australanem je taky dobrá domluva a je spolehlivej http://www.mvspares.com/
O\|||||/O
1960 - GAZ 69M
1952 - M38
1951 - M100 Trailer
1959 - ITM Jeep

Obrázek
http://www.jeep-m38.rps.cz/
Majkl
Captain
Captain
Příspěvky: 211
Registrován: 08 čer 2010 13:36
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele:

Re: P: Mutt

Příspěvek od Majkl »

To teda pěkně kecáš Stenly.Australanovi jsem napsal mail v nádherný jadrnný češtině a nic. :wink:
Uživatelský avatar
Stanles
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3549
Registrován: 26 říj 2007 16:24
Bydliště: Sever Moravy
Kontaktovat uživatele:

Re: P: Mutt

Příspěvek od Stanles »

Majkl píše:To teda pěkně kecáš Stenly.Australanovi jsem napsal mail v nádherný jadrnný češtině a nic. :wink:
To je divný, mě od něj pokaždé přišlo vše co jsem chtěl :lol:
O\|||||/O
1960 - GAZ 69M
1952 - M38
1951 - M100 Trailer
1959 - ITM Jeep

Obrázek
http://www.jeep-m38.rps.cz/
Uživatelský avatar
Pedro
Admin
Příspěvky: 833
Registrován: 15 kvě 2007 09:43

Re: P: Mutt

Příspěvek od Pedro »

Jestli to nebude tím, že Asie je k Austrálii přecijen blíž než Evropa, takže Darcy se Susan rozumí Stanlesově východní hatmatilce lépe než té naší jadrné češtině. :lol:

MV Spares můžu taky doporučit. Nabídka je sice omezená jen na jejich vlastní produkci, ale všechno mají echt profesionálně udělané. Bral jsem od nich 2x a se zbožím vždy maximální spokojenost. Poprvé se mi sice po úvodní bezproblémové komunikaci od okamžiku zaplacení na měsíc odmlčeli a na nic nereagovali, ale pak se omlouvali, že měli tragické úmrtí v rodině a od té doby mi posílají i přání k Vánocům a Novému roku. :-D
Uživatelský avatar
Pedro
Admin
Příspěvky: 833
Registrován: 15 kvě 2007 09:43

Re: uniforma

Příspěvek od Pedro »

george píše:Mě by docela zajímalo, co Vás vede k tomu, že člověk co vleze do auta v příslušné uniformě je za pánské přirození. Já bych nakonec uvítal, kdyby jste to zde rozvedli, abychom se i my dozvěděli o této problematice úplně všechno, protože když to budete v sobě dusit, tak Vám to může podlomit Vaši psychickou pohodu. :-D
Já už jsem to z různých úhlů pohledu vysvětloval víckrát a ono to taky není na tři věty...

Ale abych neměl "podlomenou psychickou pohodu" :-D , tak aspoň nějak:
Je jasné, že veteránisti jsou z velké části svým způsobem divadelníci a exhibicionisti. To vede k tomu, že se pořád vymýšlí, co mít příště jiného, nového, zajímavého nebo co vylepšit.
Pokud se to ale přežene a člověk se tvrdě snaží o dokonalost, je to v 99% případů cesta do pekel. Najednou se z toho vytrácí radost, pohoda, mizí družba s těmi, kteří nejsou "dokonalí", a společnost, která (dokud měla odrbané džíny, tahala ze stodol vraky a dokázala je rozpohybovat jen vzájemnou pomocí, melouchařením a přátelským směňováním dílů) táhla za jeden provaz, to najednou trhá a rozkastuje.
Pepa, který jezdí v montérkách v opelíchaném CJ3B, přeci nemůže stát vedle Karla v naprosto předpisové uniformě, se žvýkačkou na patře, cigárkem v koutku a s vymazleným Wildou, u kterého je každý šroubek správně a má spoustu fajnových doplňků! A co teprve Franta, co jezdí v jehličí s tou smradlavou Mungou, a Tomáš v kraťasech, sandálech a v pošťáckém M461 stříklém na khaki, ty radši ani nepozveme... :(
Přitom - je to opravdu tak, že by někdo byl víc a dělal to z něj jinak naohýbaný plech, do detailu vychytaný pracovní oděv té "správné" armády nebo např.nášivka, která sice má znamenat, že člověk absolvoval nějakou akci, čin nebo náročný výcvik, ale reálně znamená akorát to, že ten pupkáč utratil 100Kč, když si jí chroustajíc brambůrky kupoval na internetu?

A nepřijde mi, že česká obliba USMC "zastírá lítost", že nám Pánbůh nedopřál moře (to by asi spíš frčela US Navy :-D ), nebo cokoli podobného. Jak jsem psal, malý český člověk neustále hledá, jak se "zvětšit". Hledá něco, co mu přijde uznávané a snaží se k tomu přidat nebo se tím aspoň falešně hřát na výsluní. No a u těch US poválečníků se tím často stalo USMC.

Třeba je Laki tak v pohodě, že to na něm nenechává žádnou stopu, ale moje obecná zkušenost je prostě opačná, tak jsem napsal tu obavu. :cool:



Mimochodem USMC je přitom krásný případ toho, že to je zase jen idealizace v nevědomosti. Když vynecháme pozlátko akcí v předních liniích, jiného výcviku a jisté výběrovosti a mrkneme na to zezadu, tak mi - právě po pro něj nečekané zkušenosti z jednoho českého srazu - jeden český emigrant, který dlouhá léta civilně pracoval pro US armádu jako technik a jezdil s ní jako zázemí leta po akcích po světě, potvrdil to, co člověk občas čte nebo slyší z neosobních zdrojů, že mezi zainteresovanými se obecně ví, že příslušníci USMC jsou vesměs jen primitivní stroje a největší debilové, kteří ve své domnělé nadřazenosti a přitom hlouposti, protože mozky mají pro běžné uvažování úplně vymyté, byli mnohdy spíš na obtíž a mimo akci ostatním akorát pro srandu nebo pro zlost, podle toho, jakým způsobem s nimi přišli pracovně do styku.
Nicméně, proč nebýt USMC, když je to tak snadné, levné a v Čechách přitom tak elitářské... :lol: :P
Uživatelský avatar
Stanles
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3549
Registrován: 26 říj 2007 16:24
Bydliště: Sever Moravy
Kontaktovat uživatele:

Re: uniforma

Příspěvek od Stanles »

Je jasné, že veteránisti jsou z velké části svým způsobem divadelníci a exhibicionisti.
Hele neházej nás všecky do jednoho pytle. Divadelníci a exhibicionisti jsou podle mě jen Ti co si fakt hrají na vojáky, jezdí se ukazovat na různý ukázky apod.

Kdežto ta další sorta lidí jsou jen blázni zapálení do svýho koníčka chcou se bavit a povozit.


Ovšem tvůj příspěvek má něco do sebe a mě nutí k zamyšlení ...... :mrgreen:
O\|||||/O
1960 - GAZ 69M
1952 - M38
1951 - M100 Trailer
1959 - ITM Jeep

Obrázek
http://www.jeep-m38.rps.cz/
george
Major
Major
Příspěvky: 374
Registrován: 16 dub 2009 15:46

Re: uniforma

Příspěvek od george »

Zdar a díky za vysvětlení. Tak trochu mě překvapilo, že veteránisté jsou z velké části divadelníci a exhibicionisté, doposud jsem se domníval, že jsou to lidé, kteří mají rádi např. v našem případě vojenská vozidla a techniku a to z jakýchkoliv důvodů, to je pro mne pozoruhodné zjištění. To, že si zvelebují svá vozidla jak nejlépe dovedou je vcelku pochopitelná záležitost, ale na rozdíl od Tebe Pedro se dokonce domnívám , že to mnohým dělá také radost. Jistě ne všem, někteří místo zlepšování zase ničí a posléze zlepšují. To je ale neskutečně dobře, já se domnívám, že každý ať si to vše dělá jak je mu libo a jak to cítí sám nejlépe. Nedělá to radost jen těm, kteří jsou tak trochu po našem závistiví. A to, že se mezi sebou lidi druží různě je věc , která je zcela přirozená, protože ne každý každému sedne. Ono je to tak trochu hlavně o lidech, kteří jsou uvnitř těch mnohdy i uniforem, a kteří se v této komunitě pohybují a proto si myslím, že kdo chce jezdit v uniformě, tak ať v ní jezdí, protože to tak nějak k tomu autu prostě patří. No a kdo chce jezdit třeba ve slipech, tak ať v nich jezdí taky, když se mu to líbí. Není třeba mu říkat, že je pánské přirození. Je to prostě jeho volba. Je to volba každého z nás jak to pojme a je jen dobře , že to nikdo nikomu nenakazuje, protože toho jsem si např. já užil již dostatek. Nechci se zastávat ani jedné a ani druhé strany, ale myslím si, že právě osočování jedněch druhými je velmi škodlivé na všechny strany, z toho posléze vznikají různé skupiny , které se jaksi moc nesnáší a to je škoda. Tak to je tak trochu můj náhled na věc a věřím, že mnozí se mnou nebudou třeba souhlasit už proto, jak často slýchávám, že se mezi pravověrné dostali jiní lidé co zde nikdy nebyli a už to prý není ono co bývalo. To ale nebude nikdy, protože za x let přijdou zase jiní co zde nebyli. Tak to prostě chodí. Jirka
Odpovědět